Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

Η γνώση της σκιάς

Η γνώση της σκιάς

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

Υπάρχουν δύο κατηγορίες «ντροπής«, σεμνοτυφίας : αυτή της «άγνοιας ή της αμάθειας» και η «ενημερωμένη«. Η πρώτη «αναβάλλει συνέχεια για αργότερα», το να μάθει γιατί είναι απαγορευμένη. Δεν θέλει να γνωρίσει, αν και ξέρει ο,τι υπάρχει. Είναι παιδιάστικη, αυτοπροβληματίζεται, .. κοκκινίζει, .. τρέχει μακριά για να κρυφθεί, .. αποφεύγει συστηματικά να συγκρουστεί.

«Φτάνει», λέει από μέσα της, «πάει πολύ, ή μάλλον καλλίτερα είναι ακόμα πολύ νωρίς, δεν ήρθε η ώρα για τέτοια«. Τα «δεν πρέπει«, «δεν αρμόζει» και «δεν κάνει«, παρελαύνουν θριαμβευτικά μπροστά στα μάτια της, δικαιολογώντας έτσι με όλα τα υπάρχοντα μέσα στην διάθεση της, την ακράδαντη πίστη της, … στις σταθερές βάσεις της επάνω στην κινούμενη άμμο.

Καλή τύχη λοιπόν μέσα στη μηχανή του χρόνου, μέσα στον χρόνο,… η αλάνθαστη πυξίδα οδηγεί όλους τους ναυαγισμένους της αμάθειας χωρίς να φορούν τα σωσίβια τους στη σοφία της ακτής.

Η δεύτερη ξέρει, .. γνωρίζει, .. και γι’αυτό αυτοπροστατεύεται. Ξέρει ό,τι δεν θα απολαύσει, αν δεν υπάρχει βαθιά ντροπή απ’ έξω της. Χωρίς την ντροπή απλώς δεν … υπάρχει, .. αυτοαναιρείται, .. σβήνει.

Αυτή η συγκεκριμένη «ντροπή» έχει δύο εχθρούς : το σεμνότυφο πουριτανισμό και την πορνογραφική βία (πουριτανική επίσης που λειτουργεί με άλλους κώδικες), που εμποδίζουν να βγει προς τα έξω η θεσπέσια εσωτερική μουσική απόλαυση.

Οσοι αναζητούν την εσωτερική απόλαυση, την ηδονή είναι ντροπαλοί αν και συχνά στα κρυφά σκέφτονται ή ασχολούνται με ό,τι έχουν απαρνηθεί δημοσίως. Η αναισχυντία, η αισχρότητα, η βρωμολογία είναι μέσα στο «μυαλό», στη σκέψη μόνο αυτών που κρίνουν τους άλλους όχι σ΄αυτούς που αναζητούν την απόλαυση. Είναι θέμα εσωτερικής αναπαράστασης του ερωτισμού.

Η φαντασία του εισαγγελέα Pinard στον δέκατο ένατο αιώνα, είχε ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα της «Μαντάμ Μποβαρύ» ή «τα άνθη του κακού«. Φλωμπέρ, Μπωντλαίρ, Προυστ, Ναμπόκοφ υπήρξαν μεγάλοι ντροπαλοί. Ο Ρεμπώ ήταν πολύ πιο σεμνοτυφής από ό, τι ο Verlaine ή o André Gide. Στον Ζαν Πωλ Σαρτρ έλειπε η σεμνότητα του Genet. κλπ.

Η ντροπή είναι μια πισίνα μέσα στην σκιά, μια «τεχνογνωσία» που δημιουργεί μες στο σκοτάδι. Οι υποστηρικτές της αυθεντικότητας, της αλήθειας με κάθε κόστος, της διαφάνειας, του λευκού και του μαύρου δεν έχουν ιδέα τι χάνουν να μη την γνωρίσουν, ή μάλλον την αισθάνονται, .. την αναζητούν, .. την θέλουν, .. αλλά πολλές φορές από φόβο την αποφεύγουν ή και την μισούν επειδή έρχεται σαν σκιά στην πραγματικότητα τους. Κι όμως, ένα βηματάκι χρειάζεται, … για να κολυμπήσουν στην πισίνα των ανθρώπινων αισθήσεων.

Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο, για αυτές τις στιγμές, παρά μόνο να χαθεί η ντροπή μέσα στην ντροπή, … Να χαθούν οι όμορφες στιγμές μέσα στην ψυχρή λογική. Τίποτα δεν είναι πιο αντι-ολοκληρωτικό από την σεμνότητα, .. την ντροπαλότητα που σε κυριεύει και δεν σ΄αφήνει να δεις αλλιώς τα πράγματα.

Τελικά καταφέρνει να πάρει το βραβείο και να φαίνεται ως επαναστατική, όσο και αριστοκρατική, μόνο για ολίγους, … άθλημα για γνώστες και ασκητές του πνεύματος, καλλιεργητές του ωραίου …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s